Datum
- 27/09/2009
Auteur
- Johan Van Mol

SketchUp 7.1 beschikbaar

Sinds enkele dagen is SketchUp 7.1 beschikbaar. Voor zover ik weet is dit de eerste “punt”-versie (een update van 7.0 naar 7.1 in plaats van een update van 7 naar 8). Dit betekent meteen dat de update gratis is voor bestaande SketchUp Pro 7 gebruikers.

Nieuw in SketchUp 7.1

De nieuwigheden die ik in een vorig bericht besprak, bevinden zich reeds in deze update (SketchUp 7.1) en dus niet in SketchUp 8: in de gratis versie werd de AutoCAD ondersteuning (DWG/DXF) geschrapt , en vervangen door het nieuwe COLLADA uitwisselingsformaat (zowel importeren als exporteren is mogelijk in dit formaat). (Als overgangsmaatregel voorziet Google wel een plug-in die het importeren van AutoCAD bestanden mogelijk maakt in versie 7.1. In toekomstige versies zal dit echter niet meer mogelijk zijn!) Verder zou SketchUp 7.1 vlotter moeten kunnen omgaan met grote bestanden, en werd er een nieuwe set “Modeling in Context” gereedschappen toegevoegd: “Get Photo Texture”, “Nearby Models” en “Upload Component”. Deze gereedschappen moeten de workflow van Google Earth modelleerders verbeteren (of die van mensen die binnen een bestaande context modelleren). Onderstaand filmpje toont de nieuwe gereedschappen in actie:

Vooral “Get Photo Texture” lijkt me enorm handig.

Nieuw in SketchUp Pro 7.1

Ten slotte, voor de SketchUp Pro gebruikers onder ons: ook de Pro versie (meer bepaald Layout) werd van een aantal nieuwe functies voorzien. “Dimensions” en “Snap to Model” moeten de 2D workflow verbeteren. Google geeft aan dat deze verbeteringen zo goed zijn dat je je 2D CAD software misschien achterwege kan laten in de toekomst. Eén bepaalde Pro gebruiker liet na de introductie van deze verbeteringen alvast weten: ”AutoCAD and I just broke up.”. Ook hier een filmpje ter verduidelijking:

Welkom op www.skup.be! Deze website bestaat al enkele jaren, maar werd recent volledig vernieuwd.


Vanaf nu levert Skup professionele diensten. Wij creëren betaalbare 3D-visualisaties voor uw projecten.


Bekijk zeker ons portfolio, en neem snel contact met ons op.